I Love You

Miskipun nenek moyang aku datang dari Tanah Besar China, tetapi jiwaku tetap Anak Jati Malaysia. Aku tidak tahu menyanyikan lagu kebangsaan China, bendera merah berbintang lima tidak bermakna kepada aku.

Tanahairku tetap Malaysia, Jalur Gemilang tetap bendera kebangsaanku terbangga. Ini hakikat sebenar, tiada sesiapa boleh menafikannya. Zaman aku tidak lagi sama. Aku tidak lagi hendak kembali ke Tanah Besar China. Situ bukan tanah airku, situ begitu asing kepada aku. Sebahasa tidak sebunyi, sewarna tidak sehati.

Hubungan antara orang Cina dengan orang China hanya tinggal budaya dan sejarah lampau sahaja. Sejarah baru orang Cina Malaysia bermula apabila tongkang-tongkang mula berlabuh di perlabuhan Melaka.

Dulu aku tak faham, kenapa ada orang merasa lebih mesra dengan pendatang baru yang menyeberangi selat Melaka dibandingkan dengan pendatang yang menyeberangi Laut China Selatan berdekad tahun dahulu.

Tidakkah kita mengharungi segala yang berlaku di bumi tercinta ini sejak 50 tahun dahulu? Tidakkah kita berkongsi sebutan bahasa yang sebunyi? Kenapa? Kenapa ada pula orang lebih sudi berkongsi kejayaan dengan pendatang yang hanya datang kebelakangan ini? Takkanlah kamu lebih suka melaungkan “Malaysia Bisa” berbanding dengan “Malaysia Boleh”?

Aku sangat faham, di mana bumi dipijak, si sana langit dijunjung. Aku tak pernah mengharapkan orang China datang menyelamatkan aku kalau ada orang cuba memandikan kerisnya dengan darahku. Bagi orang China, “Inikan hal keluarga orang lain.”

Jangan hambat aku lagi. Walaupun ada sebangsaku yang berhijrah, bukannya bencikan negara, tetapi cemus dengan airmuka ahli politik yang kurang ajar. Bumi ini telah dicemari politik, taktik kotor politik membina jurang yang dalam. Kedalaman ini cukup untuk menembusi bumi tercintai ini, kepada dua bahagian, bumi dan non-bumi....

Aku harap kita semua dapat membezakan antara “Negara” dan “Kerajaan”. Aku cintakan Negara, tetapi jangan paksa aku mencintai kerajaan yang tak guna. Kerajaan tidak seerti dengan Negara.

Selamat menyambut Hari Kemerdekaan ke-50, Malaysiaku tercinta!

Comments

hanz said…
Bagus! Saya bangga dengan kata-kata anda! Malaysiaku Gemilang!
天使 said…
saya amat zan tong kamu punya pandangan...=.=

赞同*

kerajaan yang salah, bukan negara
kinkyskiny said…
brater, coba lilek!
hang punya karangan memang teler.ku harap pak lah dapat baca.
khang said…
betapa kita berjuang, betapa kita menyoal identiti kita sendiri... ...

keranamu politikus.
negaraku terhina.

ku doakan.
negaraku cermelang, gemilang, terbilang, tak hilang.
何人可 said…
hanz,
serupa kata, serupa kata...

天使,
赞同=setuju

kinkyskiny,
hang punya karangan pun tak kurang hebat...

khang,
moga-moga tak hilang ke mana-mana...
Syuen said…
nanti masuk penjara lo...LOL
余福祺 said…
Saudara Hoo'ray,

Syabas kepada dendam kekasih yang anda curahkan pada tanah ini!

Syabas kepada ayat-ayat lucu tetapi bermakna yang disebutkan dalam rencana di atas, terutamanya "si ayat" di bawah ini:

"Bumi ini telah dicemari politik, taktik kotor politik membina jurang yang dalam. Kedalaman ini cukup untuk menembusi bumi tercintai ini, kepada dua bahagian, bumi dan non-bumi......"
何人可 said…
Syuen,
takut,takut,banyak takut...

余福祺,
kamsia-kamsia
christine said…
amat setuju: saya sayang akan negara tetapi bukan kerajaan!!! harga petrol naik lagi!! apa pun naik tetapi gaji tak naik! haiz...

Popular posts from this blog

Steps To Register Your Newborn as Malaysian in Singapore

毫不留情: 法律制定處:國會

毫不留情:新經濟政策(NEP)的真正代價是什麽?我們真的知道嗎?